SKS:n Kivi-kirjat

SKS on julkaissut näihin päiviin saakka useita painoksia Kiven eri teoksista sekä runsaasti hänen tuotannostaan tehtyjä tutkimuksia.

Luettelo saatavilla olevista SKS:n Kivi-kirjoista


SKS Kiven teosten julkaisijana

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla oli keskeinen rooli suomenkielisen kirjallisuuden syntyvaiheissa ja suomen kielen kehittymisessä sivistyskieleksi. Kaunokirjallisuus kuului 1800-luvulla SKS:n kustannusohjelmaan, ja sen tuottamista vauhditettiin 1800-luvun puolivälissä mm. järjestämällä kilpailuja.

Vuonna 1858 kauppaneuvos Nikolai Kiseleff lahjoitti SKS:lle 100 hopearuplaa annettavaksi parhaan suomenkielisen teatterikappaleen kirjoittajalle. Palkinnosta, joka myöhemmin korotettiin 150 ruplaan, kilpaili lopulta kolme näytelmää. Kilpailun voittajaksi julistettiin 1860 Alexis Stenvall viisinäytöksisellä murhenäytelmällään Kullervo. Kilpailun voitosta alkoi kirjailijanimen Aleksis Kivi ottaneen ylioppilaan kiihkeä ja tuottelias luomiskausi.

Pitkään tekeillä olleesta Seitsemästä veljeksestä SKS:n runoustoimikunta antoi puoltavan lausunnon marraskuussa 1869, ja teos ilmestyi neljänä vihkona seuraavana vuonna SKS:n juuri perustamassa Novellikirjasto-sarjassa. Kivi oli teoksen suhteen toiveikas ja odotti sen pelastavan hänet taloudellisesta ja henkisestä ahdingosta. August Ahlqvistin Finlands Allmänna Tidning -lehdessä (nro 115–116) julkaisema arvostelu Seitsemästä veljeksestä aiheutti mittavan keskustelun, joka jätti pysyvän jäljen kirjallisuushistoriaan. Kritiikki oli paitsi teoksen julkinen teilaus myös hyökkäys SKS:aa ja sen valitsemaa kirjallisuuspoliittista linjaa vastaan. Seitsemän veljestä ilmestyi yhtenäisenä kirjana 1873, vasta Kiven kuoleman jälkeen.

Seitsemän veljeksen ohella SKS:n Kiven elinaikana julkaisemat ensipainokset olivat Kullervo (1864, Näytelmistö III) ja Karkurit (1867, Näytelmistö IV). Postuumisti SKS julkaisi A. Kiven Valitut teokset vuosina 1877–1878 ja ensimmäiset Kootut teokset vuosina 1915–1919.

Lähteet

Haltsonen, Sulo (1964). Aleksis Kivi 1860–1960. Bibliografinen opas Kiven maailmaan. Helsinki: SKS.

Sihvo, Hannes (2002). Elävä Kivi. Aleksis Kivi aikanansa. Helsinki: SKS.

Sulkunen, Irma (2004). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1831–1892. Helsinki: SKS.