SKS:n Kivi-kirjat

Takaisin edelliselle sivulle

Luettelo saatavilla olevista SKS:n Kivi-kirjoista

Kiven tuotanto | Kriittiset editiot | Tutkimuskirjallisuus | Muuta Kivi-kirjallisuutta

KIVEN TUOTANTO

kansikuva

Aleksis Kivi: Kootut teokset 1–4

Toimitusneuvosto Eino Kauppinen, Simo Konsala, Kai Laitinen. (1984, SKST 399)

Kansalliskirjailijamme koko tuotanto: kertomukset, näytelmät, runot ja kirjeet. Urpo Huhtasen suunnittelema tyylikäs sarja.

Osa 1: Seitsemän veljestä, Koto ja kahleet, Eriika, Vuoripeikot
Osa 2: Kullervo, Nummisuutarit, Karkurit, Kihlaus, Yö ja päivä, Lea, Margareta
Osa 3: Olviretki Schleusingenissä, Leo ja Liina, Canzio, Selman juonet, Alma
Osa 4: Runot, Kirjeet

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita -sarja

kansikuva

Aleksis Kivi: Runot

Esipuhe Kai Laitinen. (2000, Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita)

Aleksis Kivi julkaisi vain yhden runokokoelman, Kanervalan, vuonna 1866. Loput runot ilmestyivät lehdissä ja näytelmissä. Muutamat jäivät julkaisematta mutta säästyivät käsikirjoituksina. Kivi loi runokielen, jolle ei juuri löytynyt jatkajia. Enin osa suomalaista lyriikkaa etsiytyi toisiin suuntiin ja sävyihin. Kiven runotuotanto on toisintoineen vain 60 runoa, mutta se on täyttä suomalaista mielensisintä: "Sydämeni laulu", "Onnelliset", "Kaukametsä", "Lintukoto", "Keinu", "Ikävyys", "Härkä-Tuomo", "Suomenmaa".

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Aleksis Kivi: Nummisuutarit. Komedia viidessä näytöksessä

Esipuhe Aarne Kinnunen. (1999, Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita)

Nummisuutarit on Seitsemän veljeksen rinnalla Kiven täydellisin mestariteos. Se on vakava komedia, jota kannattaa vankka, vaikka huvittunutkin usko maailman perimmäiseen oikeudenmukaisuuteen. Se on komeasti rakennettu ja ehjä siitä huolimatta, että juoni polveilee ja poukkoilee kokkapuheesta, kinasta ja sekaannuksesta toiseen. Sen elävän vuoropuhelun lomitse näkyy ja tuoksuu suomalainen maisema. Sen sanomukset ja tapahtumat ovat tulleet osaksi koko kansan sielun sisintä. Sen riemukas huumori ei kätke riipaisevia, kipeitä sävyjä: valo luo varjon.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

Muut teokset

Aleksis Kivi: Odes

(1997, SKST 611)

Aleksis Kiven runoja ensi kertaa kokoelmallinen englanniksi. Kalevalan, Kantelettaren ja The Great Bear -kirjan kiitetty englannintaja Keith Bosley on valinnut ja kääntänyt Kiven runoja ja tehnyt niistä elävää englantilaista runoutta. Hän on kirjoittanut teokseen myös esipuheen.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Aleksis Kivi: Kalvean immen tarina.
Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä

(1991)

Kalvean immen tarinan kertoo Aapo Seitsemän veljeksen viidennessä luvussa, veljesten ensimmäisenä yönä Impivaarassa. Kertomus saa alkunsa toisten veljesten muisteluista ja Impivaaran nimen selitysyrityksistä Se esitetään kansantarinana, mutta sen vastaavaa alkumuotoa ei ole tavattu. Kyseessä onkin Kiven oman fantasian tuote, johon voi liittyä joitakin piirteitä pohjoismaisista peikkotarinoista. Tarina on kuvitettu Erkki Tantun puupiirroksin.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Aleksis Kivi: Sydämeni laulu. Valikoima runoja

Kuvittaja Pekka Vuori. (2007, SKST 407)

Hartaasti odotettu uusi painos 1984 ensi kerran ilmestyneestä Kiven kauneimpien runojen koruteoksesta. Kirja oli aikansa kirjavalio ja tarjoaa vielä nytkin esteettisen kokonaiselämyksen.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

KRIITTISET EDITIOT

kansikuva

Aleksis Kivi: Kullervo
Kriittinen editio

(2014, SKST 1397)

Aleksis Kiven Kullervo (1864) on ensimmäinen näyttämökelpoinen suomenkielinen tragedia ja kirjoittajansa esikoisteos. Kriittisessä editiossa tätä klassikkoa tarkastellaan länsimaista tragediaperinnettä vasten ja käsitellään Kiven draaman moniulotteista suhdetta Lönnrotin kalevalaiseen Kullervo-taruun.

Teoksen ovat toimittaneet Jyrki Nummi (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma ja Juhani Niemi.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Aleksis Kivi: Kirjeet
Kriittinen editio

(2012, SKST 1386)

Aleksis Kiven kirjeiden kommentoitu ja tekstikriittisesti toimitettu editio tuo kirjailijan lähemmäksi lukijaa kuin koskaan aiemmin. Kirjeet antavat ensi käden tietoa Kiven kasvusta kirjailijaksi ja valaisevat hänen elämänsä kiintopisteitä ja kipukohtia keskellä suomalaisen yhteiskunnan murrosta 1850-luvulta 1870-luvulle.

Teoksen ovat toimittaneet Juhani Niemi (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma ja Jyrki Nummi.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa




kansikuva

Aleksis Kivi: Nummisuutarit
Kriittinen editio

(2010, SKST 1284)

Aleksis Kiven Nummisuutarit-komediasta on sen ensipainoksen (1864) jälkeen julkaistu kymmenittäin erilaisia laitoksia. Näytelmää on esitetty satoja kertoja teattereissa, ja siitä on tehty useita elokuvasovituksia. Nyt julkaistava Nummisuutarit on teoksen kriittinen editio, joka pohjautuu teoksen ensipainokseen, mutta valaisee myös sen myöhempiä vaiheita sekä suhdetta varhempaan ja samanaikaiseen suomalaiseen kirjallisuuteen.

Teoksen toimituskuntaan ovat kuuluneet professori Jyrki Nummi, erikoistutkija Petri Lauerma sekä Edithin toimituspäällikkö Sakari Katajamäki ja tutkija Ossi Kokko.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

TUTKIMUSKIRJALLISUUS

kansikuva

Tulinuija
Aleksis Kiven Seuran albumi
Toimittaneet Jaakko Yli-Paavola ja Pekka Laaksonen

(2009, SKST 1246)

Kivi-aiheistaan kirjoittaa joukko tunnettuja kirjallisuuden, draaman, kielen ja perinteen tutkijoita ja biografeja. Teoksen loppuun on koottu pian 70 vuotta täyttävän Aleksis Kiven Seuran historiikkia ja lukuja etenkin sen värikkäistä, kulttuurihistoriaamme pysyvästi jäävistä alkuajoista, jolloin toiminnassa olivat mukana mm. professorit V. A. Koskenniemi, J. V. Lehtonen ja Viljo Tarkiainen.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Esko Rahikainen: Impivaaran kaski
Aleksis Kivi kirjallisuutemme korvenraivaajana

(2009, SKST 1229)

Impivaaran kaski käsittelee yhteiskunnallista ilmapiiriä, johon Kiven teosten vastaanotto ensimmäisen puolen vuosisadan aikana oli sidoksissa. Mitkä tekijät edistivät tai estivät Kiven teosten saattamista lukevan kansanosan keskuuteen? Mikä oli Kiven osuus fennomaanien poliittisessa taktikoinnissa? Kirjassa tarkastellaan monien uusien lähteiden valossa Kiven teosten leviämistä, vastaanottoa, markkinointia, lukukokemuksia, osuutta kansanopetuksessa sekä Kivi-kultin syntyä.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Pirjo Lyytikäinen: Vimman villityt pojat.
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen laji

(2004, SKST 997)

"Tässähän on seitsemän villittyä pakanaa vallan kristikunnan helmassa", toteaa Eero itsestään ja veljistään ja kajoaa näin Aleksis Kiven romaanin keskeiseen kuvauskohteeseen. Veljesten ”villitty” elämä on Seitsemän veljeksen teema, eikä muoto, johon kuvaus on valettu, ole sekään kesy. Suomalaisen kirjallisuuden peruskivi on täynnä rikkomuksia, riitoja ja konflikteja. Pirjo Lyytikäisen kiitetty monografia avaa uusia näköaloja Seitsemään veljekseen tutkimalla sitä rajojen rikkomisen ja rajoja rikkovan lajin kannalta. Teoksessa näytetään, miten veljekset rikkovat, miten he ajautuvat konflikteihin ja missä mielessä he ovat "metsäsissejä" ja rikkomusten sankareita.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

kansikuva

Hannes Sihvo: Elävä Kivi. Aleksis Kivi aikanansa

(2002, SKST 889)

Teoksessa Aleksis Kiveen tutustutaan hänen aikalaistensa silmin. Jo eläessään Aleksis Kivi herätti huomiota. Kesti kuitenkin sukupolven verran, ennen kuin Kivestä tuli ja tehtiin kansalliskirjailija. Kulttuuri- ja kirjallisuushistoriallinen näkökulma auttaa näkemään, miten Alexis Stenvallista kasvaa runoilija A. Kivi. Kirja muodostaa "elämänkertomuksen", joka on historiaa, tarinoita ja ihmisiä. Palkinnot ja ehdokkuudet: Lauri Jäntin palkinto 2002, Vuoden kirjavalio 2002 –kunniamaininta ja Tieto-Finlandia-ehdokas 2002.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa

MUUTA KIVI-KIRJALLISUUTTA

kansikuva

Markku Tanttu: Kiveä läpi elämän. Erkki Tanttu kansalliskirjailijamme kuvittajana

(2001, SKST 833)

Runsaasti kuvitettu, osin nelivärinen esittely Erkki Tantun Kivi-kuvituksista. Pääpaino on Seitsemän veljeksen kuvituksessa ja sen syntyhistoriassa. Kirja kuvaa kirjailijan ja kuvittajan suhdetta, kuvittajan uran kehittymistä, työn vaikeutta ja valoisia hetkiä, luomiskyvyn hiipumista.

Lisää tietoa teoksesta SKS:n verkkokirjakaupassa


Takaisin edelliselle sivulle