Kiven elämä ja tuotanto

Kiven elämä

Aleksis Kivi (1834–1872) oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija. Häntä pidetään Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin rinnalla suomenkielisen kansalliskirjallisuuden luojana. Näytelmissään, runoissaan ja romaanissaan Seitsemän veljestä Kivi kuvaa Suomea ja suomalaisia tavalla, joka edelleen vaikuttaa käsitykseen itsestämme.

Hannes Sihvon artikkeli Aleksis Kivestä Suomen kansallisbiografiassa

Kiven tuotanto

Aleksis Kiveltä on säilynyt Seitsemän veljeksen ja Nummisuutarien ohella toistakymmentä teosta. Tässä luettelossa teokset esitellään käsikirjoitusten arvioidun valmistumisajankohdan mukaisessa järjestyksessä. Lisäksi luettelossa on tietoja teosten ensipainoksista ja ensiesityksistä. Kiven tiedetään kirjoittaneen myös teoksia, joista ei ole säilynyt käsikirjoituksia.

Luettelo Kiven tuotannosta

Aleksis Kivi ja SKS

Aleksis Kivellä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on monia yhtymäkohtia. Aikajanalla esitetään, miten SKS:n kokousten pöytäkirjoissa eli Keskustelemuksissa kommentoidaan Kiveä ja miten näissä keskusteluissa päädytään usein laajempiinkin pohdiskeluihin kirjallisuuden julkaisemisesta, palkitsemisesta ja levittämisestä.

Aleksis Kivi ja SKS -aikajana