Enteet ja taiat

Vuodenvaihteen juhlana kekri oli otollista aikaa sääenteiden ottamiselle, mutta myös tuonpuoleisen havaitsemiselle. Esimerkiksi kätketyistä aarteista kertovat aarnihautojen tulet saattoi nähdä istumalla pyhämiesyönä kolmesti muutetun huoneen katolla.

Sään lisäksi ennustettiin tulevan vuoden kohtaloita. Niin lempeä kuin kuolemaakin yritettiin nähdä moninaisilla keinoilla. Palvelijat pyrkivät ennustamaan myös sitä, jäisivätkö he taloon seuraavaksi vuodeksi, vai olisiko muutto edessä. Enteitä nähtiin niin haloista kuin suolarakeistakin. Myös nykyään uutena vuotena harjoitettava tinan valaminen on kuulunut aikoinaan kekrin viettoon.

Kun toisilla seuduilla teurastettiin lammas mikkeliksi, saatettiin se toisilla seuduilla lahdata vasta kekrinä, mutta yhtä kaikki, sen luut vietiin lammaskarsinaan onnen säilyttämiseksi. Karjataikoja tehtiin toki monia muitakin. Muun muassa uunissa poltettujen puiden laadulla oli vaikutusta tulevien karitsoiden sukupuoleen, määrään ja sarvekkuuteen.

 
'; $ret .= '

'; } if ($start == 1 && $startheader == 1 && $startcontent == 0 && $text[$i] == "\n" && $text[$i-1] != "\n") { $startcontent = 1; $ret .= '

'; $ret .= '
'; $ret .= '

'; } if ($text[$i].$text[$i+1] == "\n\n") { $start = 1; $startheader = 1; $ret .= '

'; } if ($start == 1 && $text[$i] != "\n") $ret .= $text[$i]; } echo nl2br(trim($ret)); ?>