Kansan selitykset  |  Manaustraditio  |  Pahan monet hahmot  |  Takaisin tupaan

Mellastajasta haluttiin päästä eroon. Se häiritsi talonväen normaalia elämää ja toi taloon huonoa mainetta. Monestihan selitettiin, että syy mellastukseen oli talonväen omassa toiminnassa.

Tuliaseilla ei kannattanut räyhähengistä pyrkiä eroon vaikka ampuja olisikin poliisi. Varoiteltiin, että piru pian kääntää aseen piipun ampujaa itseään kohti.

Joskus talonväen omat enneunet auttoivat räyhähengestä eroon. Enneuni kertoi mihin pahaa aiheuttavat taikapussit oli kätketty. Näissä tapauksissa mellastuksen syynä olivat ilkeän tietäjä-noidan kätkemät taikapussit. Tarinoiden mukaan ne poltettiin.

 

Totuus paljastuu

Joskus piru jätti talon rauhaan, jos hevoskaupoissa huijannut isäntä palautti vääryydellä hankkimansa rahat kauppakumppanilleen. Tuohon aikaan ennen naimakauppoja syntyneet äpärälapset olivat suuri häpeä ja epäonni nuorille naisille, siksi jotkut epätoivoissaan päätyivät lapsensa surmaamiseen. Kerrotaankin, että piru tuli talon rauhaa häiritsemään kunnes lapsensurma paljastettiin.

 

Määräaikainen rangaistus

Joskus mellastusta pidettiin moraalisesti oikeutettuna. Mitkään karkotusyritykset eivät silloin auttaneet. Mellastajan aiheuttamaa häiriötä oli pakko kestää rangaistusajan loppuun. Tällaiset rangaistusajat kestivät yhdestä kahdeksaan vuoteen. Joskus tietäjä teki tilannearvion tai piru itse ilmoitti kauanko rangaistus kestää. Kerrotaan myös loukatusta kerjäläisestä, joka itse kävi vapauttamassa talonväen vaivastaan määrätyn ajan kuluessa.

 

Takaisin ylös

 

Pappi ja tietäjä

Vielä 1900-luvun alun kertomuksissa sekä pappia että tietäjää pyydettiin pirua ajamaan, jos oman väen konstit tai poliisin apu eivät tepsineet.

Pappi »  |  Tietäjä »

 

manaava hahmo